new things...

pada malam raya kedua.. aku join TT yang dianjurkan dari salah satu forum photo kat malaysia nih...
n aku baru mengetahui banyak benda yang leh kita wat pakai adobe 'kedaigambar' nih.. hahah
aku baru tau apa itu masking...
bendalah nih pun aku menuntut dari abg din@daiyo... salah seorang org lama dalam bidang penyiaran + photography...
haha punya lah nak menuntut sampai pinjam laptop kawan pastuh mintak tulun dia ajar..
alhamdulillah.. abg din tak segan untuk mencurahkan ilmu... pantang aku rasa macam tak penah tau sket.. aku tanya.. hahaha komporm abg din menyampah.. kekek
tapi bagi aku peluang macam nih mmg susah nak dapat.. so aku grab je apa yang abg din ajar..

masking nih lah yang menjadikan adobe photoshop sesuatu yang hebat~~ haha bagi aku la..leh tanya kat nih org..kalau nak tau pe tuh masking..
kalau lagi otai org tuh komporm la editing dia laju nye.. hehe
kadang hasil karya sendiri adalah terbaek bagi diri sendiri dan matanya..
tapi pada pandangan orang len? siapa yang tau kan...
ikut kehendak mata dan nafsu masing2 la untuk menilai..


print screen
ini adalah antara step2 yang aku wat untuk menghasilkan gamba dibawah,,,
heh aku tak ske men layer yang terlalu banyak..
mungkin aku ske simple and minor editing..

n the result..

last
gamba nih aku men dan masukkan layer texture..
boleh didapati secara percuma di mana2 je.. tanya la encek google.. komporm ada banyak yang free.. kalau nak power lagi.. leh beli online..
aku masukkan 2 texture dan masking mana yang patut..

mungkin kat malaysia nih org tak pandang sangat karya yang pakai texture kan..
tapi kat eropah.. bendalah nih lah yang watkan sesuatu gamba tuh jadi *dasyat.. erkk ayat aku nih.. haha tak tau nak descripe macam mana..

but semua tuh bergantung kat individu masing2 untuk menilai hasil seni tersebut..

regards,
azfaryaacob
ym : Mr_ViniL
email : ViniL_88@yahoo.com

4 koMeN:

Neko D. 13 said...

rasenye kalu gune arcsoft photostudio, boleh buat teknik ni ker...kene try godek nih =P

ViNiL said...

heheh ntah la.. tak penah try software len.. selain picasa ngan pe ntah... but 'kedaigambar' paling best~

SwEeTFoResT said...

cantik.smart.. ^_^

ViNiL said...

hehe thanx...